شرق: پس از يك روز توقف ثبت سفارش واردات كالا از امارات بار ديگر روابط تجاري ايران و امارات از سر گرفته شد، با اين حال هنوز هم نگراني در اين خصوص در ميان تجار ايراني موج ميزند. البته ثبت سفارشها چند روزي بود كه انجام نميشد و افزايش 10درصدي نرخ دلار طي دو روز از 1485 تا 1530 تومان يكي از تبعات اصلي آن بود. با اين حال توقف رابطه تجاري ايران با امارات زماني مورد توجه قرار گرفت كه خبر آن بر تارنماي يكي از خبرگزاريها ديده شد. مهدي غضنفري، وزير صنعت، معدن و تجارت روز دوشنبه هفته جاري با ابلاغ دستورالعملي ممنوعيت هرگونه مراوده تجاري بين ايران و امارات را تا اطلاع ثانوي ممنوع اعلام كرد. با اين حال خبرگزاري مهر اين دستورالعمل را روز سهشنبه بر خروجي خود قرار داد. پس از آن نيز سفير ايران در امارات طي گفتوگويي اين خبر را تاييد كرد. با اين حال در ساعات نخست انتشار اين خبر معاون اول رييسجمهوري و پس از او سخنگوي وزارت خارجه ممنوعيت مراوده تجاري ايران با امارات را تكذيب كردند. روز سهشنبه هفته جاري در تاييد و تكذيبهاي پيدرپي گذشت تا اينكه ديروز خبر از سرگيري ثبت سفارش واردات كالا از امارات دوباره منتشر شد. مسعود دانشمند، رييس اتاق بازرگاني ايران و امارات در گفتوگو با ايسنا از جزييات اين خبر ميگويد: «مشكل توقف ثبت سفارش واردات كالا از امارات به ايران مشكلي 24ساعته بود كه دليل آن فني اعلام شد و از ديشب اين مشكل حل شد. به نظر ميرسد نقص در كامپيوتر توسعه تجارت دليل اين مشكل بوده است.» نقص كامپيوترها نكتهاي بود كه معاون دفتر مقررات واردات و صادرات سازمان توسعه تجارت ايران نيز در گفتوگو با مهر به آن اشاره كرده است: «مشكل سيستم ثبت سفارش واردات كالا از امارات ساعت 21 شب گذشته برطرف شده و هماكنون ثبتسفارش در حال جريان است.»
كارشكني اماراتيها و پاس نكردن حوالهها
در مقابل رييس كميسيون واردات اتاق ايران از كارشكني امارات و پاس نكردن حوالههاي ايراني از سوي بانكهاي اماراتي خبر داده و خواستار برخورد منطقي ايران با اين قضيه شد. مسالهاي كه يكي از دلايل افزايش نرخ دلار در چند روز گذشته نيز بوده است. مجيدرضا حريري درخصوص توقف ثبت سفارش با كشور امارات در دو روز گذشته به «فارس» ميگويد: «تا جايي كه من اطلاع دارم موضوع توقف ثبت سفارش يك موضوع سياسي از جانب امارات است و در سه ماه گذشته بانك مركزي كشورمان با بانك مركزي امارات مشكلاتي داشته است. به نظر ميرسد در اين شرايط كه امارات نقش مفر را براي ما ايفا ميكند در تصميمات اخذ شده دقت بيشتري شود و همچنين فعالان بخش خصوصي و تجار اين حوزه نيز در جريان اين تصميمات قرار بگيرند.» با اين همه روز سهشنبه ممنوعيت ثبت سفارش با «درهم» امارات توسط بانك مركزي از ديگر خبرهايي بود كه مطرح شد. اداره معاملات بانك مركزي اعلام كرده، ثبت سفارش واردات هرگونه كالا از امارات بايد به ارزهايي به غير از واحد پول اين كشور يعني درهم صورت گيرد. با اين حال نه آن زمان و نه ديروز علت اين ممنوعيت از سوي بانك مركزي اعلام نشد. مسعود دانشمند همين نكته را مورد اشاره قرار داد و از عدم توقف روابط تجاري ايران و امارات گفت: «اين ابلاغ به مفهوم اين است كه هر كالايي ميتواند از مبداء امارات وارد ايران شود اما پرداخت پول آن با دلار، يورو و هرگونه ارز رايج ديگر به جز درهم امكانپذير است.»
اگر چرخي در لابهلاي خبرهاي ديروز بزنيم ابعاد ديگري از اين موضوع روشن ميشود. عضو كميسيون اقتصادي مجلس درخصوص محتواي جلسه غيرعلني ديروز كه وزير اقتصاد و رييسكل بانك مركزي در آن حضور داشتند، ميگويد: «بهمني در جلسه غيرعلني مجلس از اعزام دو هيات از طرف بانك مركزي به برخي كشورهاي منطقه براي مذاكره پيرامون وضعيت ارتباطات بانكي و نرخ ارز خبر داد و اعلام كرد از ابتداي هفته آينده روند كاهش قيمت ارز در كشور آغاز ميشود.» شهباز حسنپور در گفتوگو با مهر ميافزايد: «رييسكل بانك مركزي در اين جلسه غيرعلني با اشاره به سفر معاون خزانهداري آمريكا به منطقه و جلسات وي با مسوولان مالي امارات از اعزام دو هيات بانك مركزي به كشورهاي منطقه براي مذاكره درباره وضعيت ارتباطات بانكي و نرخ ارز خبر داد.» اين نماينده در پايان ميگويد: «به دنبال شيطنت امارات و قطع رابطه اقتصادي ايران با اين كشور دو هيات از بانك مركزي به كشورهاي منطقه براي مذاكره پيرامون وضعيت ارتباطات بانكي و نرخ ارز فرستاده شدهاند.»
رويارويي مقامات ايران و آمريكا در امارات
«دو سفر ويژه مقامات ارزي ايران و آمريكا در منطقه بهويژه امارات» بهعنوان رويارويي اقتصادي جديد ايران و آمريكا در منطقه ارزيابي ميشود. ديويد كوهن معاون خزانهداري آمريكا به همراه تيم ويژهاي ماموريت يافته است به صورت خزنده عليه ايران بهويژه در عرصه پولي و ارزي فعاليت و در اين ميان، با سفر به كشورهاي حاشيه خليجفارس بهخصوص امارات، مقامات اقتصادي كشورهاي عربي را همراه خود كند. ديويد كوهن عنوان كرده است كه هدف از اعزام مقام ارشد اين وزارتخانه به امارات متحده عربي، مشورت درباره تصميم دولت اوباما پيرامون نحوه برخورد با ايران و قرار دادن آن در فهرست كشورهاي فعال در پولشويي بينالمللي است. موسسات مالي در «دوبي و ابوظبي»، از جمله بزرگترين مراكز مالي خاورميانه هستند كه با ايران روابط مالي و اقتصادي گستردهاي دارند. ايران نيز تحركات جديدي براي مذاكرات در منطقه آغاز و در اين راستا، بانك مركزي تيمهاي ويژهاي به منطقه بهويژه امارات اعزام كرده است. پيش از اين گزارش داده بوديم كه معاون ارزي بانك مركزي در ماموريت خارج است. بررسيها نشان ميدهد كه اين ماموريت به منطقه براي تحولات و مذاكرات جديد در عرصه پولي و ارزي بوده است.
فارس: دستور احمدینژاد بود
در این میان يك مقام آگاه جزييات تازهاي از هشدار ايران به امارات درباره محروميت اين كشور از مبادلات تجاري 100ميليارد دلاري در صورت ادامه رفتار خصمانه عليه ايران را اعلام كرد. اين مقام آگاه درخصوص پيروي امارات از سياستهاي خصمانه آمريكا عليه ايران در مبادلات تجاري و خبر تذكر و هشدار ايران به اين كشور به «فارس» گفت: «گزارشاتي از سمت امارات به آقاي رييسجمهور درخصوص مقاومت بانكهاي اماراتي براي عدم تبادلات مالي با شركتهاي ايراني رسيد و آقاي رييسجمهور در يك اقدام انقلابي و فعالانه دستور دادند روند مبادلات دو جانبه بررسي و در صورت نياز تجديدنظر شود.» اين مقام آگاه گفت: «گردش مالي ايران و امارات بالغ بر ۱۰۰ميليارد دلار است و بيشتر آن در بخش خدمات تجاري و خدمات لجستيك است، بنابراين توقف مبادلات قطعا به ضرر امارات است و هيچگاه اماراتيها از منافع به اين بزرگي دست نميكشند.» سهشنبه نيز محمدرضا رحيمي، معاون اول رييسجمهور با تاكيد بر اينكه ايران به اماراتيها تذكر داد، گفته بود: به مسوولان اين كشور تذكر داديم كه زير بار فشار آمريكا نروند زيرا به صلاحشان نيست.
سهم 33درصدي امارات از كل مبادلات ايران
ارزش واردات كالا از امارات در هشت ماهه اول امسال 12ميليارد و 951ميليون و 710هزار و 433 دلار بوده است كه شامل واردات 9ميليارد و 200ميليون و 427هزار و 444 كيلوگرم كالا ميشود. همچنين ايران در اين مدت سه ميلياردو 651ميليون و 468هزار و 876 كيلوگرم كالا به ارزش سه ميليارد و 105ميليون و 542هزار و دو دلار به امارات صادر كرده است. براساس آمار گمرك، امارات هماكنون شريك اول وارداتي و شريك دوم صادراتي ايران به شمار ميرود. در سال 89 نيز سهم امارات از كل مبادلات ايران حدود 33درصد بوده است.